Kunsthåndværkerne

Zapotecas kunsthåndværk kommer fra kooperativer og familieproduktioner i mange egne af Mexico og det nordlige Guatemala. Vi handler direkte med producenterne eller kooperativerne for at sikre at kunsthåndværkerne får en fair pris for deres varer.


Familien De Los Angeles, Oaxaca
Vore gulvtæpper er alle fremstillet af familien De Los Angeles fra Zapotekerlandsbyen Teotitlan Del Valle. Familien er eksperter i hele processen, og de farver selv alt det garn de bruger til deres tætvævede tæpper til gulv og væg.
Ulden kartes og spindes, farves med plantefarver og cochinilla-lusens røde, og væves på oprejste væve af forskellige størrelser.Santa Maria Del Rio, San Luis Potosi

Santa Maria Sjaler ses overalt i Mexico, men er særegne for den lille by Santa Maria Del Rio i staten San Luis Potosi. Byen har oprettet en skole i byens smukke gamle kloster for at bevare det specielle kunsthåndværk. Næsten alle boliger i byen er værksteder for familieproduktioner, og mange af familierne har sluttet sig sammen i et kooperativ med butik på byens centrale plads.


Sjalerne er ensfarvede eller ikat vævede, hvilket vil sige at bundter af fin tråd bevikles og derefter farves, så der dannes gnister og mønstre. De er særligt kendte for den raffinerede knytning af trenden, en kunst som går i arv gennem generationer. Materialet er naturfibre, en fin viskose, og sjalerne er så stærke at de holder hele livet til både at bære børn og bylter.

Tzabolotik, San Cristobal, Chiapas
Tzabolotik er et kooperativ af nyere dato. Det ligger i San Cristobal De Las Casas, Chiapas, tæt ved kunsthåndværkermarkedet Santa Domingo.

Kvinder fra Maya landsbyerne San Juan Chamula, San Andres Larrainzar, Panthelho og Chenalho producerer og sælger smukke bluser, jakker, sjaler og andet, som udgør deres traditionelle kunsthåndværk og beklædning. De udvikler også nye mønstre og design til salg i butikken.

Byerne ligger langt oppe i bjergene. De dyrker grøntsager, som sælges på markedet i San Cristobal. Ulden er en højt skattet råstof og i flere byer regnes fårene som en del af familien.Familieproduktioner i Zinacantan
I Zinacantan dyrkes blomster, og dette præger kvindernes vævekunst. Vægtæpper, duge og dækkeservietter væves på lændevæv. Solsikken er Mexicos nationale blomst og de store hvide kalaer er typiske på markedet i San Cristobal.

Af hensyn til børnene og respekt for kulturen må der kun fotograferes i private hjem, hvor man også kan se og købe de smukke duge og vægtæpper.  

Sort keramik, San Bartolo Coyotepec
Den sorte keramik kommer fra San Bartolo. Leret er lysebrunt til bliver brændt i ovne dybt nede i jorden. Efter brændingen poleres det med sten, så det får det metalliske skær.

Krukkerne og figurerne sælges i kooperativer i Oaxaca by såvel som i familieproduk-tioner i selve San Bartolo.

Kooperativet Asotrama, Quetzaltenango
I byen Quetzaltenango i Guatemala– også kaldet Xela – har kooperativet Asotrama sit undervisningsværksted og sin butik. Produkterne er vævet på lændevæv af ren uld og bomuld uden syntetisk tilsætning. De er plantefarvede og 100% farvefaste.
Kooperativet består af mere end 400 kvinder fra Quetzaltenango, Huehuetenango, Solola, Quiche og Sacatepequez. Amparo (venstre) er forkvinde.  


Defino, Oaxaca filigran

Delfino er en af Mexicos mest anerkendte sølvsmede med speciale i filigran arbejde. Hans værksted ligger i Oaxaca by, og han viser gerne processen i sit lille værksted.